Alhamdulilah...Alhamdulillah...
dah lame teringin nak buat buku resepi sendiri..tapi entah bile nak curi masa entah nak menaip2...erm..and buku resepi nie bukan lah saje2 nak gtaw yg kak ido ni pandaimasak ke ( x pandai pom sebenanyer, seriuzly) apatah lagi nak tunjuk masakan2 yang kak ido pernah buat.. x sama sekali. iA buku resepi nie hanya lah sekadar sumber rujukan kak ido untuk masa akan datang. nanti senang nak masak2 ape2
( konon, mcm ghajin sgt kan??) bile free2...so, dgn adanya
buku 'dapur kene berasap' nie xyah dah kak ido susah2 nak contact
pakcik google segala bagai nnti.ye dak??.hehe..;) ok....Doakan semoge kak ido makin2 ghajin nak belajar menu2 lain jugak...ameen...:) mari g asapkan dapur yok!!!!
( konon, mcm ghajin sgt kan??) bile free2...so, dgn adanya
buku 'dapur kene berasap' nie xyah dah kak ido susah2 nak contact
pakcik google segala bagai nnti.ye dak??.hehe..;) ok....Doakan semoge kak ido makin2 ghajin nak belajar menu2 lain jugak...ameen...:) mari g asapkan dapur yok!!!!
******************************************************************************
hari nie..resepi yg petama dulu.bile rajin nnti jot resepi lain pulak, k!!
1. resepi kek kereo(keju + oreo) aka oreo cheese cake..;)
wah2...actually resepi nie pom search2 kat blog2 org lain..and then topup2 skit2...ok..
jom kite start masak2...sambil follow arahan dr chef wan kite, okeyh!!
1. first of all, chef wan ckp kite kene sediakan semua bahan2 ni....haa,,cukup ke x
cukup tuh? cek tengok!
Bahan-bahan untuk base biskut :
- biskut Oreo ( kalau suka base tebal penuh dgn oreo, beli la byk sikit oreo k.
- 2sudu besar butter
- 1/4 cawan brown sugar (if xde xpe, kak ido pom gune gula yg dikisar je..;)
- 1 sudu teh serbuk kulit kayu manis (kalau xde yg dah siap, haa..hangpa pulun la grate kulit kayu manis tue amik serbuk dia na..)
Bahan untuk kek keju nyer pula :
- 2 bekas soft cheese jenama tesco je.. (kat snie, tuh je yg diyakini halaL iA:)
- p/s: sila keluarkan soft cheese lebih awal supaya senang kerja jap g.
- 1 cawan gula
- 1/3 cawan sour cream (Kak ido guna fresh cream..eh same ke x ekh sour cream fresh cream?? ..lantaklah ..asalkan bunyik cream2 tuh ok la
- 3 biji telur (jgn lupa basuh dulu ye)
- 2 sudu besar tepung gandum
- 1 1/2 sudu teh esen vanilla (salu mak ajar guna satu penutup botol esen vanilla tuh pom lebih dr ckup;)
- 1 biji jus lemon yang diperah (if xde, xpe, jgn risau..ok je )
- biskut-biskut oreo yang nak jadikan hiasan..ikot citarasa sendirian berhad
Hiasan (takde pun x ape dong) :
1 paket kecil milk chocolate
sesudu butter
Cara untuk membuat dasar kek :
1. Hancurkan biskut yang dah dikeluarkan krimnya. org cakap guna pengisar
kering lagi senang. tapi, kak ido salu nyer akn hancurkan dlu mean penyet2
biskut tuh guna cawan plastik yg keras sikit..bile da pecah2 jadi berderai..baru
senang nk blend/ in other words nak haluskan texture dia dgn gunakan pengisar
kering td...
kering lagi senang. tapi, kak ido salu nyer akn hancurkan dlu mean penyet2
biskut tuh guna cawan plastik yg keras sikit..bile da pecah2 jadi berderai..baru
senang nk blend/ in other words nak haluskan texture dia dgn gunakan pengisar
kering td...
2. Gaulkan dengan butter yang dah lembut sikit. Masukkan sugar dan serbuk
kayu manis. Gaul dan cuba genggam sehingga boleh dikepal. Kalau gune
biskut banyak, tambah la lagi sikit butter. tapi jgn banyak sangat taw. masuk
sikit2 sampai capai takat minimum utk buat biskut td padat dan x berderai.
p/s: jika terlalu byk butter nanti berminyak. x cantik:(
kayu manis. Gaul dan cuba genggam sehingga boleh dikepal. Kalau gune
biskut banyak, tambah la lagi sikit butter. tapi jgn banyak sangat taw. masuk
sikit2 sampai capai takat minimum utk buat biskut td padat dan x berderai.
p/s: jika terlalu byk butter nanti berminyak. x cantik:(
3. Kemudian tekan di atas loyang yang sudah dialas dengan kertas minyak
.kak ido kat sini xde kertas minyak. so xde alas2 pom. ok je..jgn risau..:)
.kak ido kat sini xde kertas minyak. so xde alas2 pom. ok je..jgn risau..:)
4. pastu, Sejukkan di dalam peti ais sebentar. kalau takut dasar kek ni
berbau..kot2 la peti ais tuh penuh ngan lauk semalam ke, sambal belacan ke..
(mcm kat rumah kak ido ni) ..haa..boleyh cover dia dgn masuk dlm plastik..;)
berbau..kot2 la peti ais tuh penuh ngan lauk semalam ke, sambal belacan ke..
(mcm kat rumah kak ido ni) ..haa..boleyh cover dia dgn masuk dlm plastik..;)
Ok.now..kite proceed dgn cara2 nk buat adunan kek pule ye.!!
1. alhamdulillah, naseb baik wat keluar soft cheese awal2..senang sikit utk
kerja2 me'mixer' kan dia..;) kalau keras2..lambat kerje nak bagi dia kembang.
boleyh guna kelajuan mixer yg sederhana,diikuti yang plg tinggi kemudiannya..
kerja2 me'mixer' kan dia..;) kalau keras2..lambat kerje nak bagi dia kembang.
boleyh guna kelajuan mixer yg sederhana,diikuti yang plg tinggi kemudiannya..
2. so, psing2 kan mixer tuh..menarikan dia ke kanan kiri..bagi kak ido, dia x
limit kan sgt time cz pandai2 la agak and tengok cheese tuh benar-benar
kembang. pesan mak, kalau nak tahu cheese dah kembang, dia jadi warna
yg mcm gebu2 gituh sikit plus x rasa berat sangat time putar2 kan dia dgn
mixer tuh...:)
limit kan sgt time cz pandai2 la agak and tengok cheese tuh benar-benar
kembang. pesan mak, kalau nak tahu cheese dah kembang, dia jadi warna
yg mcm gebu2 gituh sikit plus x rasa berat sangat time putar2 kan dia dgn
mixer tuh...:)
3. ok. Bile cheese dah kembang. Masuk pulak gula dan putar lagi hand
mixer tuh for a few minutes. Bila nampak gula dah sebati dengan cheese
kira ok la...
mixer tuh for a few minutes. Bila nampak gula dah sebati dengan cheese
kira ok la...
4. Seterusnya masukkan fresh cream dan terus puuuutar lagi Halim... Tak
perlu putar lama-lama. Cukup sekadar bahan tu sebati. Lepas ni nak putar
bahan -bahan lain pulak nieh.
perlu putar lama-lama. Cukup sekadar bahan tu sebati. Lepas ni nak putar
bahan -bahan lain pulak nieh.
5. pastuh, masukkan pulak 2 sudu besar tepung (jgan penuh2 sgt,nnti keras
cheese tuh ) , pastu masuk pula esen vanilla. pastu putar lagi putar lagi...
kejap pom x per..just nk bg dia sebati je..:)
cheese tuh ) , pastu masuk pula esen vanilla. pastu putar lagi putar lagi...
kejap pom x per..just nk bg dia sebati je..:)
6. dah sudah yg tu, Pecahkan telur sebiji. Putar selama 1 minit. then, pecah
sebiji lagi. Putar 1 minit agi. Pecahkan telur yang last dan pukul lama2 sikit
yg nie..2-3 minet ke...;0
sebiji lagi. Putar 1 minit agi. Pecahkan telur yang last dan pukul lama2 sikit
yg nie..2-3 minet ke...;0
and last2 sekali...amik spoon (chewah, SPOONNN) dan kaupkan semua
bahan2 td (yang ada terpecik kat tepi2 dlm bekas tu time me'mixer'kan dia)
supaya sebati dan bersatu dengan yang lain..satukan lah mereka okeY!!!
so, Keluarkan bekas yang mengandungi dasar kek td tuh. masukkan adunan
kek keju yg kiter adun kan td...then, boleyh la amik biskut Oreo dan hiaslah
sesuka hati ..nak pecah-pecah kan dia ke..nak tenggelamkan dia ke..
nak timbulkan dia ke..yg ni pom kak ido buang jugak krim putih yg dlm biskut tuh..
amik BISKUT nya sahaja dong!!:)
kek keju yg kiter adun kan td...then, boleyh la amik biskut Oreo dan hiaslah
sesuka hati ..nak pecah-pecah kan dia ke..nak tenggelamkan dia ke..
nak timbulkan dia ke..yg ni pom kak ido buang jugak krim putih yg dlm biskut tuh..
amik BISKUT nya sahaja dong!!:)
Untuk membakar :
Gunakan kaedah water bath. kak ido pandai wat water bath yg ala2 gini je..
Suhu yang disarankan ialah 150' C. selalunya cheese cake org salu bakar
selama 50 minit. after 50 minit, salunye bile bukak makcik oven tuh sure akn
nampak cm lembik2 je kan kat tgah2 dia..so, jangan kalut..memang camtuh..:)
be happy ok...
selama 50 minit. after 50 minit, salunye bile bukak makcik oven tuh sure akn
nampak cm lembik2 je kan kat tgah2 dia..so, jangan kalut..memang camtuh..:)
be happy ok...
tapi...JANGAN BAWAK KLUAR TERUS TAW!! tutup dulu oven tuh..just
kluarkan bekas yg ada air dan tinggalkan kek itu di dlm oven cmtuh..so dat
kepanasan oven yg masih ada tuh yg akan keraskan texture atas kek tuh..:)
eh, paham x ape yg kak ido explain nie..?
haa..tinggalkan la selama 1 ataw 2 jam ye..
kluarkan bekas yg ada air dan tinggalkan kek itu di dlm oven cmtuh..so dat
kepanasan oven yg masih ada tuh yg akan keraskan texture atas kek tuh..:)
eh, paham x ape yg kak ido explain nie..?
haa..tinggalkan la selama 1 ataw 2 jam ye..
Selepas tu ape lagi..
haa....msty x sbr nk mkn nie!!
eh, tunggu sat!!
agi BEST BEST if makan time kek tuh tgh sejuk. sure meleleh air liur..
hahha...so, its highly recommended if u guys utk baking mlm2..dah siap tuh
simpan trus dlm pti ais..sok pagi nak sarapan boleyh la makan..wink3!!!
Untuk hiasan :
Kalau tak nak letak coklat cair pun tak apa. Terpulang...:) kalau hiasan dah cntik,
xyah pom xper...:)
xyah pom xper...:)
tapi dulu..mak ajar if nak buat coklat cair paling senang...
masak je coklet tuh atas api...better if guna teknik double boiling tuh..bagi coklat
tuh cair dulu, dah cair letak sikit butter nak bagi berkilat and x pekat sgt..siapp!!!
so, boleyh tuang je atas cheese cake u allz!!!
tuh cair dulu, dah cair letak sikit butter nak bagi berkilat and x pekat sgt..siapp!!!
so, boleyh tuang je atas cheese cake u allz!!!
lagi looks super duper yummy!!!
okey...selamat mencuba !!!:)
***********************************************************************************
0 comments on "Oreo Cheese Cake!!!"
Post a Comment